Thursday, April 30, 2009

yellow lemon tree

video

old song with cute video.
do enjoy!!!


Wassalam.

bermain perasaan

Jangan kau bermain dengan perasaan.
Kelak kau akan tertipu.
Nanti kau akan kecewa.
Bukan mudah untuk mengawal perasaan.
Terutama perasaan orang muda macam kau.
Perasaan mudah berubah.
Perasaan mudah terpesong.

Sudah lama benar aku menyedari tentang permainan perasaan ini.
Sejak dari bangku sekolah lagi.
Pernah satu ketika aku telah tertipu dengan permainan ini.
Pernah juga satu ketika dulu aku telah bertaubat.
Bertaubat untuk tidak lagi cuba bermain-main dengan perasaan ini.
Namun aku selalu gagal.
Aku sering kecewa.
Aku sentiasa tumpas dengan perasaanku sendiri.

Memang diakui yang permainan ini sangat menarik dan menyeronokkan.
Namun kalau tersilap langkah padah jawabnya.
Lukanya sukar diubati.
Habis??
Apa yang boleh aku buat??
Apa yang patut aku lakukan lagi??
Lari dari perasaanku sendiri??


my mind perception:

I got this from somewhere on the net. i should say that this will be an interesting topic. kita sering kali dilanda sebuah perasaan, yang mengasyikkan. seperti yang dialami oleh remaja-remaja lain. perasaan cinta yang sukar digambarkan, yang sukar diluahkan. itulah lumrah kehidupan. aku tidak pernah berada dalam permainan ini secara rasminya, namun terlalu banyak yang dapat ku perhatikan dari sekelilingku. Bukanlah aku tak suka mengasihi dan rasa dikasihi. Bukanlah aku tak mahu menyayangi dan rasa disayangi. Tapi aku takut. Amat takut. Takut untuk merungkai segala persoalan-persoalan yang bermain di mindaku.

Apakah aku mampu lari dari perasaanku sendiri? Apakah aku mampu? Atau mungkinkah aku akan tewas kepada perasaanku sendiri, pada suatu hari nanti? Aku sendiri tidak pasti. Buat masa ini, diriku masih tak mampu memberi segala jawapan bagi setiap persoalan yang timbul. Aku dapat rasakan, yang diriku masih belum bersedia untuk menerima sebarang kemungkinan yang bakal berlaku. Apakah aku kan bahagia? Atau apakah aku kan derita? Apakah aku mampu kekal tersenyum? Atau apakah akan ku menangis pada suatu hari nanti? Aku belum bersedia. Itulah yang ku pasti. Namun, Insya Allah, aku kan sentiasa berdoa kepadaNya, agar dilengkapkan diriku dengan segala persiapan, bukanlah meminta untuk dijadikan perfectionist kerna aku tahu, tiada sesiapa yang sempurna di dunia ini. Tetapi aku berdoa, agar diriku diberi persiapan keimanan, kekuatan dan ketabahan dalam segala jalan yang bakal menemuiku kelak. Amin~



Wassalam.

Wednesday, April 29, 2009

a must go place

holidays for 3 months long.
try to work out something beneficial within this duration.

had done my elective, but not fully done since the report and presentation are not yet finished [actually, just about to be initiated but terminated suddenly]. why? worked out the SPSS stuff tonite with Ayah, but suddenly, the program expired. nothing much can be done about it. Ayah said, "Ayah cari dulu dalam bilik Azim. kalo tak de, have to buy a new one coz the trial is already out of usage. so, need to wait for pasar malam for that purpose". sigh~ sudden outburst of working spirit is terminated. [this is actually my fault. if I listened to what Ayah had said (buat cepat-cepat, jangan tangguh-tangguh), this would not happen]. anyways, the thing is, it is already happened. tak boleh patah balik. my lesson would be:
DO NOT PROCRASTINATE~!!!

this morning, came across an exhibition when I was enjoying the free time, watching TV.
"A must go place", I told myself.





Where? Pusat Sains Negara
When? 28th April - 14th August 2009


For more info regarding this very unique and interesting exhibition, please kindly visit



Wassalam.

Tuesday, April 28, 2009

archery

KISAH PEMANAH, BUSUR PANAH DAN PAPAR SASARAN

Seorang pemanah yang bijak pasti tahu ke mana arah tuju panahannya. Dia tahu bahawasanya andai dia memanah dia akan memastikan bahawasanya papan sasaran pasti wujud di hadapan hala tujunya. Bodohlah ia, andai sekiranya dalam memanah, tidak tahu pula ke mana arah panahanyya itu. Malahan, papan sasaran juga tidak wujud di hadapanyya. Adakah boleh dia memanah sedangkan papan sasaran tidak pula wujud di hadapannya. Atau mungkin dia tidak perlu meletakkan sebarang papan sasaran di hadapannya. Cukuplah sekadar sang pemanah itu tadi mengetahui bahawasanya setiap kali dia ingin memanah, dia akan memastikan bahawasanya panahannya itu mempunyai sasaran nya yang tersendiri.

Kenapa agaknya sedemikian? iya, jikalau memanah tanpa arah tuju, ke manakah agaknya anak panah itu akan menyasar? sudah pastinya panahan yang tanpa sasaran akan menuju ke arah yang entah ke mana hala tujunya. Jadi, sang pemanah pun duduk sebentar, tertanya tanya, ke manakah agaknya harus ditujukan anak panahnya ini. Di hadapannya, ada dua papan sasaran yang wujud. Satu papan sasaran itu nampak sungguh dekat dengannya manakala yang satu lagi itu tersangatlah jauh darinya. Papan sasaran yang paling dekat dengannya dihias dengan sungguh cantik sekali. Terdapat pelbagai hiasan di sekelilingnya seperti emas, perak, kertas gulungan berbentuk skrol dan bermacam macam lagi yang cantik cantik belaka. Aduh! Sungguh menarik sekali papan sasaran yang ini! Mahu saja sang pemanah itu tadi terus memanah tanpa berfikir dengan lebih panjang.

Kemudian, dia melihat pula kepada papan sasaran yang duduknya nun jauh di sana. Hampir hampir tidak kelihatan. Namun, papan sasaran itu tetap masih wujud. Sungguh susah untuk menggambarkan keadaan papan sasaran itu. Sang pemanah sungguh keliru sekali, papan sasaran mana yang harus di panah?Kerana sang pemanah hanya ada satu anak panah. Jadi, sang pemanah hanya boleh memanah sebanyak sekali sahaja. Undang undang permainan yang ditetapkan oleh Tuan Medan Panah menyatakan bahawa antara kedua dua papan sasaran itu tadi, hanya satu papan sasaran sahaja yang boleh membawa keuntungan berlipat ganda. Menjadi tugas sang pemanah untuk memilih papan sasaran mana yang harus dipilih. Namun demikian, Tuan Punya Medan Panah tidaklah kejam. Sebelum memulakan permainan, sang pemanah telah pun dibekalkan dengan satu buku Panduan Memanah karangan Tuan Punya Medan Panah itu tadi untuk memberi panduan kepada setiap pemanah, papan sasaran mana yang harus dipilih. Sungguh baik hati sekali Tuan empunya medan panah ini tadi.

Lalu, sang pemanah pun membelek buku itu tadi untuk melihat deskripsi setiap papan sasaran yang wujud. Namun, alangkah terkejutnya sang pemanah bila mengetahui bahawasanya, papan sasaran yang berada dekat dengannya, walaupun dihias dengan cantik dan digantung dengannya emas dan permata, jika ini yang menjadi pilihan sang pemanah, maka dia akan mendapat kerugian selama lamanya. Malahan buku itu juga menegah sang pemanah daripada memilih papan sasaran yang ini. Dinyatakan juga telah ramai yang ingkar kepada buku ini dan masih memilih untuk memanah papan sasaran ini. Maklumlah, papan sasaran yang cantik ini sangat cantik. Masakan tiada siapa yang tidak mahu untuk memilihnya.

Dibeleknya buku itu lagi, mencari pula deskripsi tentang papan sasaran yang sangat jauh itu pula. Menurut buku itu, papan sasaran yang sangat jauh itulah sebenarnya akan membawa keuntungan selama lamanya untuk sang pemanah. Walau papan sasaran itu sangat jauh, tanpa sebarang hiasan yang manis manis dan cantik, papan sasaran inilah sebenarnya yang sepatutnya menjadi pilihan sang pemanah. Menurut buku itu lagi, tidak ramai yang telah mengikut saranan buku ini untuk memilih papan sasaran yang jauh ini. Maklumlah, ramai sang pemanah telah membeli atau mereka reka buku panduan memanah mereka sendiri, lantas memilih untuk memanah papan sasaran yang cantik itu tadi. Ada juga yang alpa untuk merujuk kepada mana mana buku, hanya menjadikan kehendak sendiri sebagai neraca penilai arah hala tuju anak panahnya itu, lantas orang sebegini juga memilih papan sasaran yang cantik itu tadi. Buku panduan itu tadi juga telah menekankan berkali kali untuk sang pemanah memilih papan sasaran yang jauh ini kerana jaminan keuntungan yang bakal diperoleh daripada Tuan Punya medan panah.

ok.habis citer…hehe..mcm tergantung plak..maaplah yerk kalo berbelit2..ok2..soalannya adalah….andai korg lah yang jadi pemanah itu tadi? ke manakah agaknyer korg nak panah? nak ikut buku panduan memanah tuh ke? nak ikut suker suki sendiri ke? nak pakai buku panduan memanah sendiri ke? haish…pk yeop pk!!!

teka teki teka teku..apa ada balik pintu..=)


P/S: i was thinking of taking either astronomy or archery for my co-curriculum activity in this upcoming 4th year. when i was searching on the archery stuff, i got this teka-teki from Majlis Syura Muslimun Cork [MSM Cork].


Wassalam.

Sunday, April 26, 2009

bingkisan salam

video

BINGKISAN SALAM

Bingkisan salam untuk semua
Doa selamat sesama saudara
Tautan hati dengan ikatan iman
Rahmat Allah semoga berjaya

Tanamkan rasa bersama
Satu matlamat hidup di dunia
Hadapi onak durinya sepanjang jalan
Tabahkan hati menuju bahagia

Lumrah kehidupan penuh pancaroba
Manusia perlukan suluh cahaya
Iman yang sejati amalan yang murni
Taqwa demi kurnia Ilahi

Kita suburkan rasa persaudaraaan
Bersama diharungi hidup di duinia ini
Bersatu dalam rahmat harmoni masyarakat
Dengan teras muafakat
Tentu mendapat untung dunia akhirat

Ucapan salam untuk semua
Moga selamat teman dan saudara
Kasih di hati itu tanda beriman
Rahmat Allah untuk selamnya

- Kamal Halim -


Wassalam.

masterpieces


went to KLIBF 09 yesterday.
pulang dengan kehampaan.
buku-buku karya Ayahanda Hashim Yaacob yang dicari tidak ku temui.


"tak dibawa", kata orang DBP tu.
"buku tu dah lama diterbitkan", ujarnya lagi.
kasihan diriku.
haihz~ kecewa~!

video


Wassalam.

buat nurul farhana jufri


farhana [bukan yang di atas pelamin tu.. tapi bakal berada di situ.. haha~]

Happy birthday, farhana!!!
Selamat menyambut ulang tahun ke 22!!!
Semoga sentiasa diberkati Allah SWT,
dipanjangkan umur,
dipertingkatkan amalan,
dimurahkan rezeki,
dan didekatkan jodoh...

Happy always,
and may success be yours..
Insya Allah..


Wassalam.

Thursday, April 23, 2009

tayammum

video

TAYAMMUM is an edited version of the famous song of Suci Dalam Debu.

ISLAM BAGAI AIR YANG JERNIH
DI BUMI YANG PENUH BERDEBU
MENYINARI SANUBARI INSAN
TUK SETIAP UMAT MANUSIA
SEPANJANG MASA
ISLAM KAN JAYA SELAMANYA
WALAU DI TANTANG MASSA
NAMUN TAK SEMUA PUNYA DAYA
MANENTANG MURKA

SUATU HARI NANTI ISLAM KAN BERCAHAYA
MENYINARI DUNIA MAKHLUQ DAN SEISINYA
DISITUKAN TERLIHAT KEBENARAN TERUNGKAP
QUR’AN JADI PEDOMAN
SUNNAH JADI ACUAN
BUKAN KHAYALAN YANG ALLAH JANJIKAN
NAMUN KEMENANGAN YANG NYATA.

enjoy listening!!!


Wassalam.

Tuesday, April 21, 2009

Air Mata Astagina


saya bersama Pengarah PASUM, Prof. Madya Dr. Azilah Abd. Rahman (dua dari kanan saya); Naib Canselor UM ke-8, Ayahanda Dato' Prof. Dr. Hashim Yaacob (di sebelah kanan saya); dan tuan empunya Halim Mazmin Berhad, Tan Sri Dato' Seri Halim bin Mohammad (di sebelah kiri saya)


Luka di Jari Kaki

Kalau luka jari kakimu
tersepak batu, anakku
kulitmu berlumur
darah menyembur
bangun kau anakku
jangan kau gentar pada batu.
Dengan tanganmu
baling seterumu sejauh mau.

Jangan kau biar bisa di kaki
menular meracun hati.

Batu semacam itu akan terus ada
menyekat jalan di mana-mana.
Kau harus waspada
mengorak langkah setiap masa.

Lihatlah anak, pada jari kakiku
yang sering terlanggar batu.
Lukanya sudah lama berlalu
parutnya masih di situ.
Bagiku anak, luka tidak lagi bisa.
Alah batu kerana biasa.

Kalau bila tikanya tiba
Bisa di kakimu mencengkam jiwa,
datanglah kau pada air mata mama.
Air matanya Air Manik Astagina
pengubat bisa lara.
Datanglah pada doa bapa.
Doanya Pedang Puspa Jentaka Wira
pelebur batu durhaka.

Hashim Yaacob
8 Mac 1994


Wassalam.

kembara di tanah gersang

Kembara berjalan bersendirian
Menanti jalan pulang
Bilakah masanya
Embunkan menjelma
Di tanah gersang yang membakar

Alangkah pedihnya nasib pengembara
Di tengah Khatulistiwa
Tak siapa yang dapat
Menghilangkan dahaga
Namun ia masih bertahan

Kami semua senasib denganmu
Hai pengembara di tanah gersang
Mencari kebahagiaan dalam hidup
Menempuh pelbagai rintangan yang ada
Namun bhagia masih impian

Uhh...

Kau masih berjalan di bawah sinar
Bulan bintang yang membimbingmu
Nan diri suatu masa
Cahayakan menjelma
Nan diri suatu masa

Uhh... Uhh...


came across this song when i opened someone's blog. this is a very good song to remind one-self, so that we are not going to give up, and keep on moving forward. this song is sang by Ziana Zain and was sang again by Ustaz Akhil Hayy. a good ones. try to listen once, and Insya Allah, you will like it.


Wassalam.

Monday, April 20, 2009

mama


Happy 51st birthday, Mama.
May Allah SWT blesses all of us.
And may we all be protected under His shelter.



Without You

Mom, without you, there would be no me.
Your love, your attention, your guidance,
have made me who I am.

Without you, I would be lost,
wandering aimlessly,
without direction or purpose.
You showed me the way
to serve, to accomplish, to persevere.

Without you, there would be an empty space
I could never fill, no matter how I tried.

Instead, because of you,
I have joy, contentment, satisfaction and peace.

Thank you, mom.

I have always loved you
and I always will.

By Joanna Fuchs

P/S: I found this poem above when I was searching one on the net.


Mama

Mama,
Your love is indescribable,
Infinity, I should say,
Thank you for all,
I don't think I can repay you,
For those you had given me.

Mama,
I know that I always go against you,
I always do the "do not do" things,
Forgive me for all the sins I did.

Mama,
I know how worried you'll be when I'm facing exams,
You keep on praying, praying and praying,
Not only during that particular time,
But for all the time,
For my success all along the way.

You are my bestest friend,
And it will remains that way,
Thank you for all you've done, Mama.

By `Aainaa Nur Raihana Abdullah.


Wassalam.

yusuff


for these 2 days, i've been streaming this drama [yusuff] on youtube. actually, not only yusuff. a few dramas.. [as you all know, i'm so free for these 3 months. no need to read medical books, no lecture notes, no clinicals]. haha~ no envy, please... [laughing so evil =))]

so, here goes the lyric :)

[Verse 1]
Bermulanya semua hanya dengan rasa
Ada saja yang tak kena
Rupanya kau berkasih
Menyingkir setia
Sandiwara penuh dusta

[Prechorus 1]
Kini ku beri satu amaran
Jangan nanti jadi cabaran
Aku ingin kau memadam kenangan
Menjadi mimpi berterbangan

[Chorus]
Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu

[Verse 2]
Bermusim resah hadir membelai
Menyentuh hati kecewa
Janji sehidup semati
Tinggal tiada lagi
Impian hancur depan mata

[Prechorus 2]
Semakin terungkap kepastian
Biarlah ku rela melepaskan
Pada mu cinta cuma lah mainan
Sekadar untuk senda bersama

Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu

[Bridge]
Puas sudah ku berikan engkau segalanya
Jalan cerita pun nyata akan berubah

[Solo/Music Break]

Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu


Wassalam.

Friday, April 10, 2009

9th april

Saat-saat penantian,
Jantung berdenyut kencang,
Hati gundah, tidak keruan,
Bakal menjelma suatu ketentuan dan ketetapan,
Lahirnya seorang insan...
Itu dialami oleh ayah pada 22 tahun yang lalu.

Hari ini,
Saat-saat penantian itu kembali lagi,
Cuma situasinya agak berbeda,
Kerana insan itu sendiri juga merasainya,
Dan debaran jantung kian memuncak,
Bagaikan tsunami melanda pantai...

Alhamdulillah,
D.U.I.T : Doa Usaha Istiqomah Tawakkal menghasil kejayaan.

SELAMAT HARI LAHIR DAN
SELAMAT MELOMPAT TAHUN 4

Dari,
Ayah.





Alhamdulillah, hari ini, 9th April, telah bertambah usiaku. Dah 22 tahun dah. Sekejap je rasanya masa berlalu. Aku masih lagi boleh mengimbau kenangan tahun lepas yang berlaku around this time laa.

8th April 08- fighting for the netball court with the boys yang nak main futsal kat situ. A funny incident to be remembered, but a very serious ones... REALLY!!! [rasa macam tak matured langsung]
9th April 08- had a called "suprise birthday party".. tapi ada ter"merajuk" dengan zuha.. why? simply because she was too busy planning for the party sampai tak teringat nak wish pun.. haha~

this year,

8th April 09- pegi tengok lampu kelip-kelip depan istana dengan zuha, faten and ckb. sangat cantik!!! tangkap banyak gambar.. tapi guna camera faten laa since my camera dah selamat sampai rumah pun.. before tu, pergi makan dekat restoran d'kantan.. tempah nasi putih + tom yam ayam + telur dadar.. sedap oo~!!!
9th April 09- had much a simpler but suprise birthday party.. this year, almost tertipu dengan helah yang dilakukan.. faten ajak teman dia.. apa lagi, teman je laa.. tak banyak sangat fikir since by that time, tengah serabut2 dengan result exam yang bakal diannouncekan.. petang tu, dalam kul 5.20pm, result Pro 2 kluar.. Alhamdulillah, berjaya juga melangkah ke Fasa III bersama sahabat-sahabat [trima kasih, sahabat-sahabat].. inilah hadiah terbaik kepada mama and ayah sempena hari lahir pada kali ini..

Sekian dulu coretan buat kali ini.


Wassalam.

Sunday, April 5, 2009

medical student-related issue

i came across this "interesting topic" when i was looking for other Dr related issues.. erm..
"Many becoming doctors for wrong reasons". interesting, isn't it? although it's not the latest issues, yet, still wanna share with you guys..

Friday, April 6, 2007

WITH his quick mind and love of puzzles, the medical genius works through an unconventional medical testing and symptom elimination process, aided by his shrewd, instinctive understanding of human nature, to diagnose a patient's condition.


His success rate is high, amazingly so, although his bedside manner is practically non-existent. Meet Dr Gregory House, of the medical drama House, currently one of the most popular TV doctors around.

He is also one of the popular medical myths misleading students about the profession.

"The lack of communication skills is the biggest complaint against local doctors," says Malaysian Medical Council member Prof Dr Zabidi Azhar. "You need to like people and have a caring character, as well as be able to communicate well."

Another myth, he adds, is that to excel in medicine, one would need straight As. "It is true that you need to have some brains to be a good doctor but the fact is, a flat four CGPA (cumulative grade point average) does not make a good doctor."

However, given the growing number of students with a 4.0 CGPA, the admission process into medical school has become an annual circus. It does not help that some students even treat studying medicine as their god-given choice.

Malaysian Medical Association branch chairman Dr Kuljit Singh is another who is of the opinion that exam results may not help medical students.

"Many of those who score a 4.0 CGPA are result-oriented. But are they good when dealing with patients?

"Except for the few who are all-rounded students, many do not have interpersonal skills. To be a doctor, you are required to deal with emotions and feelings; patients are not machines."

For a final-year student who only wants to be known as David, the lesson has been slow but well-learned: "I came into the programme with the idea that all I have to do to succeed is to slog but now I've come to realise that it is only half of it.

"The most important thing is to develop good people skills. You need to communicate well. And you need to want to help people."

Students have to know what they are really interested in and why they want to do medicine, says Universiti Kebangsaan Malaysia medical faculty dean Prof Datuk Dr Lokman Saim.

"For example, is it because they want to help cure people or because they like learning about diseases? If they are interested in diseases, maybe they are better suited to medical labs, not to hospitals."

For a fifth-year medical student who only wants to be known as Amira, medicine was not her first choice.

Although she has not had trouble coping with her studies, she admits that she has had to motivate herself to learn things:

"I was more interested in pharmacy but my parents advised me to take up medicine. When I first started my medical course, it was difficult because I was not that interested.

"I advise those thinking about it to really examine if they have a passion for medicine before enrolling."

Medical academics concur that interest or passion is a matter not to be taken lightly.

According to cardiologist Dr Ong Hean Teik, who wrote The Life of a Doctor, a guide for prospective students and their parents, those doing medicine for other people usually don't make good doctors and are depriving the ones who are truly interested of a place in medical school.

Universiti Putra Malaysia medical health sciences faculty dean Prof Dr Azhar Md Zain agrees: "The best doctors are those who are really keen on the vocation, not those who are in it for reasons they are imagining or not clear of.

"It is a tough job being a medical student and then a doctor. It also does not pay as well as other vocations if you compare head to head.

"So, only true believers in the profession, and those with love for the sick people with the right attitude and minds will succeed. Those who lack this will not do well. They will get through but cause heartache to themselves, their families and their patients."

Dr Leticia W, who graduated recently, advises prospective medical students to take up something else if they cannot tell themselves honestly why they want to do medicine.

"It's a calling. If you are pursuing it under another person's influence, or because of other superficial reasons, you are better off pursuing something else," she says, adding that one does not need lofty aspirations to be a doctor.

"You don't have to be driven by dreams of saving mankind or finding a cure for cancer.

"Years of medical school have taught me that you need to be grounded to be a good doctor it is hard work and sometimes unrewarding. Other times, it takes small things to make it worthwhile, like getting a relieved look, a smile or simple 'thank you' from patients after you have allayed their fears by simply talking to them or just listening to their worries." The Star/Asia News Network


Wassalam.