Monday, September 29, 2008

hermann's grid?

This grid, known as Hermann's Grid, is an example of how contrast affects color perception. The area at the corners of the black boxes appear gray. This happens because of something called lateral inhibition. In the retina when some light-receiving cells are activated others around them shut down.

You will notice that where the white lines intersect, there is black on four sides, whereas the lines themselves are surrounded by black on only two sides. When you look at the intersections, the cells in the retina are surrounded on four sides by other cells that are also receiving light. They are therefore more inhibited than the cells focused on the lines. It is their inhibition that causes the dark spots to appear.

from The Secret Life of The Brain


Wassalam.

Love,
`Aainaa NR
<<< (^_^) >>>
Medical Student Who Is Striving Hardly for M.D. [May Allah SWT bless]

Sunday, September 28, 2008

lament

i just wanna share another video that i have downloaded from YouTube. a very nice video, i supposed. and comel too.. but the song reflects much true about life. enjoy!!!

video

Wassalam.

Love,
`Aainaa NR
<<< (^_^) >>>
Medical Student Who Is Striving Hardly for M.D. [May Allah SWT bless]

Thursday, September 25, 2008

Sang Murabbi: Mencari Spirit yang Hilang

Filem Sang Murabbi... bila first time aku tengok tajuk filem ni kat blog Isman, teringin betul aku nak tengok jalan cerita ni.. nampak macam best je.. pasal dakwah Islam [i'm not good at this either, but that's our responsibility kan? at least, to ourselves.. or to those people you are closed with].. tapi kat mana aku nak cari agaknya filem terbitan Indonesia negara jiranku ini? bukan sesuatu perkara yang mudah untuk dilakukan, tetapi juga bukanlah sesuatu perkara yang impossible.. macam yang slalu aku lakukan: search di You Tube.. banyak betul yang keluar, tapi most of them are trailer je [i think, almost all of them].. sedih~ tapi x pe, at least i can watch many parts of this film [even though briefly je].. hehe~ so, i just wanna share the trailer that i have downloaded..


video

Macam mana? Best kan? (^_^)


P/S: to those yang ada cara nak watch full version of this film, tell me.. i really wanna watch this film..


Wassalam.

Love,
`Aainaa NR
<<< (^_^) >>>
Medical Student Who Is Striving Hardly for M.D. [May Allah SWT bless]

Thursday, September 18, 2008

first time...

Alhamdulillah.. Akhirnya, aku diberikan kesempatan untuk turut serta dalam Program Ziarah Pesakit.. bukan apa.. sebelum ni, pernah terdetik juga di hati aku untuk turut serta, tapi aku tak berikan nama.. dengan alasan: aku takut tak dapat laksanakannya.. Jadi, memandangkan sehari suntuk aku tak mempunyai lecture, aku grabbed the "chance".. bukan mudah sebenarnya untuk dibukakan hatiku yang keras macam batu untuk join program-program macam ni.. jadi aku sangat bersyukur, akhirnya aku diberikan kelembutan hati.. walaupun sudah 3 tahun aku berasa di sini, namun inilah kali pertama perasaan untuk join program ni terdetik di hati kecilku.. Jadi, apa itu Program Ziarah Pesakit? Bekalan kurma yang disumbangkan oleh Unit Hal Ehwal Islam Hospital Universiti Sains Malaysia [HUSM] akan diedarkan kepada pesakit-pesakit dalam ward.. Setiap pesakit akan mendapat satu bekas kurma.. di sinilah peranan mahasiswa-mahasiswi diperlukan.. Mahasiswa-mahasiswi akan membantu dalam edaran buah kurma di samping menggalakkan para pesakit untuk bersolat jemaah.. kali ni, kami melawat Ward 4 [Orthopaedic Lelaki].. Alhamdulillah.. task yang diberi tidaklah sesukar yang dibayangkan.. walaupun tak dapat beramah-mesra untuk jangka waktu yang panjang, this short visit will be in my memory.. aku dan zuha sempat beramah-mesra dengan seorang adik berusia 18 tahun yang patah kaki akibat MVA [motor vehicle accident].. Kesian dia.. terpaksa menyambut Ramadhan di dalam ward. Walau bagaimanapun, aku sedar, bahawa dia tabah akan ujian Allah SWT.. Bukan sahaja dia, semua pesakit kelihatan tabah. dan mereka tak banyak mengeluh.. Aku sedar, bahawa aku yang berkaki dan bertangan tanpa dibalut seharusnya mampu untuk mengerjakan ibadah yang lebih dari mereka yang kurang berupaya..

Astaghfirullahalazim.. apa yg aku lakukan selama 18 hari Ramadhan ni? apa amalan yang telah aku tingkatkan? apa amalan yang telah aku lakukan dengan istiqamah? aku menyesal. Ramadhan kini semakin meninggalkan aku. apakah masih ada Ramadhan yang akan datang untukku? atau apakah ajal akan memanggilku dahulu? aku takut, Ya Allah. dengan amalan yang aku lakukan selama ku hidup 21 tahun ini, apakah ada tempat di sisiMu untukku?


Wassalam.

Love,
`Aainaa NR
<<< (^_^) >>>
Medical Student Who Is Striving Hardly for M.D. [May Allah SWT bless]

song & story [2]

NativeDeen: Small Deeds

Ever been on a drive? Inside in your ride
And your looking through the glass, see a car on the side
The engine's broken and the car is smoking
And the dude is shaking cause the heat is baking
Or this cat's (guy) gotta flat, and the spare's all whack
No jack in the back, and no clue where he's at
There ain't no real rush, but you roll right by
Not even asking the guy if he needs a supply
He might be alright, and to pass ain't a sin
But within you feel bad the state that he's in
How hard would it been, just to ask “you ok”?
That might be the deed that you need to succeed
That might be the deed that will so please Allah
That your forgiven the sinning you did when you was living
It's a small little thing, that can cling and just ring
And will bring the blessing from Allah Who's the King
We pass on the deeds cause they seem all small
But it might be the deed that's the best of them all
Mad when see all the passes I took
On these small little deeds I just overlook

[Chorous]
I just can't believe
Small little deeds that I overlook, can you see?
Little deeds that I overlook, and you read
I read about it in my holy book, it says
Small deeds never overlook

Picking up trash on the path in a flash
Taking glass from the grass, as you pass to your class
A smile goes a mile and is sure worthwhile
When a brother's hostile, and has been for awhile
Put a dollar every day in the sadaqah (charity)
It may be small but you do it for the baraka (blessing)
I know you're saving for the Polo and the Nautica
A poor student but you do it just to please Allah
Things like praying for an ailing brother, under the weather
Obeying yo your lovely mother, it's for the better
Stay and help your baby brother, put on a sweater
Even saying good to one another when you're together
Advice to another sister about a mister
Your wife always go and kiss her, tell her you miss her
At night do quiet dikhr (mentioning God), and pray the witr
Invite a guy who wants to bicker, to share a snicker
Grand plans expand in our small little hands
But we overlook demands that just seem like strands
We get jammed on exams, cause we skip the small things
Small baby deeds come, bring the blessings!
[Chorous]
I just can't believe
Small little deeds that I overlook, can you see?
Little deeds that I overlook, and you read
I read about it in my holy book, it says
Small deeds never overlook

All Virtues, Big and Small

A big hang up of our times --- sometimes found even in those involved in Islamic work --- is the focus on doing something big. We want to be associated with big projects. We want to serve the cause of Islam in a big way. Big deeds, big rewards. Big success, here and in the hereafter. Who can argue with that?

Well, though the logic appears to be bullet proof, there actually is a problem with it. It assumes that the reward for a good deed is based on its value as perceived by us. That is the problem. The reward for every good deed is based on the actual goodness in it and only Allah can judge that. That is why even after performing the greatest meritorious acts, our salaf (predecessors) used to be worried whether or not their deeds would be accepted. At the same time they approached even the smallest virtues with the enthusiasm of a desperate person who knows he needs all the help he can get. They had fully understood the message that many seemingly great deeds may not carry much weight in the hereafter because of some inherent flaw that the doer may not even be aware of. Yet it is possible for some apparently minor charitable act to save a believer from hell. For example one hadith in Bukhari and Muslim mentions the case of a woman of ill repute who once helped a thirsty dog by making extra effort to fetch water from a well. She was saved from hell for that small kindness alone.

That is the point of this hadith? It is beautifully stated in another hadith: "Never belittle any good deed." [la tahqiranna min almaroofe shaea]. We should always remember these golden words of wisdom from the Prophet, Sall-Allahu alayhi wa sallam. Every good deed, no matter how small, has the potential of becoming our ticket to paradise. It just depends upon the situation in which it was performed and the level of sincerity in our heart. Feeding water to a thirsty dog is not an extra-ordinary event per se, but in the particular case mentioned in the hadith it became large enough to wipe out all the sins of a very sinful person.

It certainly does not mean that we should become complacent with sins in the hope that some small kindness will wipe them out. No one who remembers this warning by the Prophet, Sall-Allahu alayhi wa sallam, can do that: "Really frustrated will be the person who follows his own desires (in violation of Allah's commands) yet entertains the wishful thinking that Allah will forgive him." Rather the point is that we should never miss an opportunity to do some good by considering the act too small. We should never consider any good act beneath us.

For who knows the true value of a small kindness or small virtue? One may simply say Alhamdu-lillah (Praise be to Allah) with such an intense feeling that it alone tilts the scale in his or her favor in the hereafter. Helping a destitute person with small amount of money or just some kind words, greeting a stranger, visiting the sick, joining in the funeral, consoling someone going through difficulty, removing something harmful from the path, making a quiet prayer for someone in need of help, forgiving a person who has hurt us --- none of these will make big headlines but all of them can bring about major change in our lives.

What is true about good is also true about evil. What seems to be a minor evil may not be small in terms of its consequences both here and in the hereafter. As the Qur'an mentions:
"..... You thought it to be a light matter while it was most serious in the sight of Allah."[Al-Noor, 24:15].

Small sins, if we become comfortable with them, may lead us to bigger and bigger sins. "The difference between a major and a minor sin is like the difference between a big and a small burning piece of charcoal," says Maulana Ashraf Ali Thanvi. "Who would willfully pick the burning charcoal with their bare hand because it is small?"

The Qur'an does make a distinction between minor and major sins, but that distinction is meaningful only when the sin just happened, not when it was committed on purpose. A sin, any sin, is by definition an act of disobedience. It may be forgiven when it resulted from human weakness. But when performed with a "so what" attitude, it becomes defiance --- and thus a major sin.

We can begin to grasp the wisdom behind this teaching by considering what happens in real life. Our minds are fascinating machines that are always receiving and generating all kinds of ideas. It would be a rare person who never received any idea for either virtue or vice. An action idea can come from any source. Something we read or heard. A conversation with a friend or a stranger. Some quiet reflection. Something we saw on the street. Anything. While these things may just happen to us, what we do with them can make all the difference in our life. If the inspiration is for some good, normally Satan counters it by suggesting that it is too small to be of any consequence in our life. Why bother. You are not that pious anyway, he assures us. If it is for some vice and we are reluctant to do it, Satan assures us that in light of other vices already in our life, it won't make any big difference. Either way the cornerstone of this Satanic strategy is the trivialization of both vices and virtues.

But the person who listens to this Prophetic teaching will be able to counter this strategy. Small or big, a virtue is a virtue. I need it. I must cease the moment. This person will find that good deeds are connected to each other through an invisible web. Each one is a window to the world of virtue. The goodness generated in the heart by a seemingly small good deed may lead us to a much bigger good deed later. Thus through this regenerative and multiplicative process, even small acts may gradually bring a total change in one's life.

We should certainly go for the big virtues. But we should also remember that no virtue is too small.

Wassalam.

Love,
`Aainaa NR
<<< (^_^) >>>
Medical Student Who Is Striving Hardly for M.D. [May Allah SWT bless]

song & story

aku mendengar lagu Ainul Mardhiah, didendangkan oleh UNIC. Tiba-tiba, terdetik di hatiku untuk mengetahui, apakah cerita di sebalik lagu ini? atau apakah ia sekadar nama semata-mata? dengan pantas, aku segera menaip Ainul Mardhiah di ruangan SEARCH. Ternyata, anggapan kedua ku salah sama sekali. Rupa-rupanya, terdapat sebuah cerita yang menarik di sebalik lagu tersebut.

Bidadari merupakan salah satu anugerah Allah kepada seorang lelaki yang memasuki syurga. Bagi seorang wanita yang solehah maka bidadari bagi suaminya adalah dikalangan bidadari2 kurniaan Allah dan dia (isteri solehah merupakan ketua akan segala bidadari-bidadari tersebut). Berjihad pada agama Allah merupakan satu amalan yang menjadi kesukaan Allah SWT dan ini merupakan sunnah besar Nabi Muhammad SAW dan kalangan sahabat-sahabat. Setiap manusia yang mati wlaupun berapa umurnya maka akan ditanya di manakah masa mudanya dihabiskan.

Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik di kalangan bidadari-bidadari yang lain. Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika Nabi memberi targhib(berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad pada agama Allah), kata Baginda, siapa-siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba, ia shahid,maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik di kalangan bidadari2 syurga. Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat untuk mengetahui bagaimana cantiknya bidadari tersebut. Tetapi dia malu nak bertanyakan kepada Nabi kerana malu pada sahabat-sahabat yang lain. Namun dia tetap beri nama sebagai salah sorangyang akan keluar/pergi. Sebelum Zohor, sunnah Nabi akan tidur sebentar (dipanggil khailulah). Maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah tadi tidur bersama-sama. Dalam tidur tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri2 lalu ditanyanya di manakah dia. Lalu lelaki itu menjawab inilah syurga. Lalu dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah. Lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalan dia. Di suatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan begitu. Tak pernah dilihat di dunia ini. Lalu diberi salam dan dia bertanya andakah ainul mardhiah. wanita itu menjawab ehh tidakk, saya khadamnya. ainul mardhiah ada di dalam singgahsana sana. Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai. Lalu diberi salam dan ditanya lagi adakah dia ainul mardiah lalu wanita itu menjawab... eh tidak, saya hanya khadamnya. Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana. Lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu.
Kecantikkannya sungguh mengkagumkan. Lalu dia sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yag pertama dan berganda-ganda cantiknya dari yang kedua. Dan tak pernah dia lihat di dunia. Lalu wanita itu berkata, "akulah ainul mardhiah, aku diciptakan untuk kamu dan kamu diciptakan untuk aku. bila lelaki itu mendekatinya, wanita itu menjawab. nanti! kamu belum syahid lagi. Tersentak itu, pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada satu sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW. tapi sekiranya dia shahid barulah ceritakan kepada Nabi. Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah lain telah keluar berperang lalu ditakdirkan pemuda tadi telah shahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendakberbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang shahid tadi telah bangun dan merapati Nabi SAW dan menceritakan perihal sahabat Nabi yang shahid tadi. Dalam menceritakan itu, Nabi menjawab benar...benar... benar... dalam sepanjang cerita tersebut. Akhirnya Nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga. Subhanallah.

Kesimpulan cerita ini: Tiada rehat atau terputusnya kehidupan selepas hidup di dunia. Selepas seseorang mati maka kehidupanya terus bersambung dengan kehidupan barzakh, akhirat etc. Kehidupan akhirat adalah satu perjalanan yang cukup jauh dan cepat untuk tiba. Kalaulah suatu perjalanan kita dari Malaysia ke Amerika yang mana kehidupan di sana menjanjikan kehidupan yang lebih baik maka sudah pastilah bekalan yang banyak telah kita buat.... jual tanah, jual lembu kerbau, jual kereta untuk membuat bekalan ke sana kerana kehidupan di sana akan menjaminkan kebahagiaan dan segala yang tergadai ini dapat kita kecapi semua.... maka apatah lagi kehidupan akhirat lebih-lebih perjalanannya nun jauh di sana dan tiada sebarang perjanjian untuk hidup bahagia melainkan bekalan taqwa dan iman yang sempurna serta amal yang soleh... semoga kita semua dapat amal dan sampaikan.


end of story.
[reflect ourselves]. have we done enough for our only Islam? for our parents? for our siblings? for ourselves? for our friends? for other Muslims? have we done enough to be placed in the Jannah? really???

Wassalam.

Love,
`Aainaa NR
<<< (^_^) >>>
Medical Student Who Is Striving Hardly for M.D. [May Allah SWT bless]

Friday, September 5, 2008

.love.

MAHLIGAI KASIH

Duhai kasih cuba kau dengarkan
Bisik hati penuh kejujuran
Dengan sepenuh keikhlasan
Ku dambakan pengertian

Jangan kau dengar fitnah dunia
Kerna ianya dusta semata
Menghancurkan kesucian
Jalinan kebahagiaan

Sebenarnya aku merasa
Sinar cahaya yang gemilang
Ketika kau beriku harapan

Dan sering aku harapkan
Cinta berlandas keimanan
Dan kasih suci kita kan diberkati

Chorus:
Ku cuba sedaya
Agar dirahmati perhubungan yang telah terbina
Kerna pasti aku
Yang akan merasa pedihnya kehilangan insan sepertimu

Tuhan berikanlah
Ketabahan hatiku untuk membina impian kasihku
Bersama mengharapkan
Ketulusan cinta ini untuk membina mahligai bahgia.

Subhanallah. Indah sungguh lagu ni. Memang amat bermakna sekali. Kata-kata puitis yand dikarang bukan sekadar hiburan semata-mata, bahkan ditulis untuk kita menilainya. Cinta. Sememangnya ia untuk diberi dan memberi. Perasaan fitrah yang lahir dalam diri insan yang kerdil secara semulajadi. Tiada siapa yang dapat menidakkanya, kerana ia adalah fitrah. Sesungguhnya, kita diberi akal ciptaanNya untuk menilai dan menimbang segala perkara sebelum melakukan sesuatu perkara. Tidak bersalah untuk bercinta, tetapi biarlah berlandaskan syariat-syariat yang betul dan dibolehkan oleh agama kita yang satu.

Wassalam.

Love,
`Aainaa NR
<<< (^_^) >>>
Medical Student Who Is Striving Hardly for M.D. [May Allah SWT bless]

Tuesday, September 2, 2008

spirit oh spirit!!!

i need to spend more time on reading, i supposed. quite blurred in class lately. it seems like i'm not interested in this O&G block. not sure why. i have to put my interest in this block. or else, i'll be suffering for the next 3 weeks due to "disability" to enjoy it. ok, work hard, `Aainaa. I know you can do it. I know you can make it.
Best wishes, `Aainaa!!!

Wassalam.
Love,
`Aainaa NR
<<< (^_^) >>>
Medical Student Who Is Striving Hardly for M.D. [May Allah SWT bless]