Thursday, September 18, 2008

song & story

aku mendengar lagu Ainul Mardhiah, didendangkan oleh UNIC. Tiba-tiba, terdetik di hatiku untuk mengetahui, apakah cerita di sebalik lagu ini? atau apakah ia sekadar nama semata-mata? dengan pantas, aku segera menaip Ainul Mardhiah di ruangan SEARCH. Ternyata, anggapan kedua ku salah sama sekali. Rupa-rupanya, terdapat sebuah cerita yang menarik di sebalik lagu tersebut.

Bidadari merupakan salah satu anugerah Allah kepada seorang lelaki yang memasuki syurga. Bagi seorang wanita yang solehah maka bidadari bagi suaminya adalah dikalangan bidadari2 kurniaan Allah dan dia (isteri solehah merupakan ketua akan segala bidadari-bidadari tersebut). Berjihad pada agama Allah merupakan satu amalan yang menjadi kesukaan Allah SWT dan ini merupakan sunnah besar Nabi Muhammad SAW dan kalangan sahabat-sahabat. Setiap manusia yang mati wlaupun berapa umurnya maka akan ditanya di manakah masa mudanya dihabiskan.

Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik di kalangan bidadari-bidadari yang lain. Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika Nabi memberi targhib(berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad pada agama Allah), kata Baginda, siapa-siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba, ia shahid,maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik di kalangan bidadari2 syurga. Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat untuk mengetahui bagaimana cantiknya bidadari tersebut. Tetapi dia malu nak bertanyakan kepada Nabi kerana malu pada sahabat-sahabat yang lain. Namun dia tetap beri nama sebagai salah sorangyang akan keluar/pergi. Sebelum Zohor, sunnah Nabi akan tidur sebentar (dipanggil khailulah). Maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah tadi tidur bersama-sama. Dalam tidur tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri2 lalu ditanyanya di manakah dia. Lalu lelaki itu menjawab inilah syurga. Lalu dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah. Lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalan dia. Di suatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan begitu. Tak pernah dilihat di dunia ini. Lalu diberi salam dan dia bertanya andakah ainul mardhiah. wanita itu menjawab ehh tidakk, saya khadamnya. ainul mardhiah ada di dalam singgahsana sana. Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai. Lalu diberi salam dan ditanya lagi adakah dia ainul mardiah lalu wanita itu menjawab... eh tidak, saya hanya khadamnya. Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana. Lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu.
Kecantikkannya sungguh mengkagumkan. Lalu dia sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yag pertama dan berganda-ganda cantiknya dari yang kedua. Dan tak pernah dia lihat di dunia. Lalu wanita itu berkata, "akulah ainul mardhiah, aku diciptakan untuk kamu dan kamu diciptakan untuk aku. bila lelaki itu mendekatinya, wanita itu menjawab. nanti! kamu belum syahid lagi. Tersentak itu, pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada satu sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW. tapi sekiranya dia shahid barulah ceritakan kepada Nabi. Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah lain telah keluar berperang lalu ditakdirkan pemuda tadi telah shahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendakberbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang shahid tadi telah bangun dan merapati Nabi SAW dan menceritakan perihal sahabat Nabi yang shahid tadi. Dalam menceritakan itu, Nabi menjawab benar...benar... benar... dalam sepanjang cerita tersebut. Akhirnya Nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga. Subhanallah.

Kesimpulan cerita ini: Tiada rehat atau terputusnya kehidupan selepas hidup di dunia. Selepas seseorang mati maka kehidupanya terus bersambung dengan kehidupan barzakh, akhirat etc. Kehidupan akhirat adalah satu perjalanan yang cukup jauh dan cepat untuk tiba. Kalaulah suatu perjalanan kita dari Malaysia ke Amerika yang mana kehidupan di sana menjanjikan kehidupan yang lebih baik maka sudah pastilah bekalan yang banyak telah kita buat.... jual tanah, jual lembu kerbau, jual kereta untuk membuat bekalan ke sana kerana kehidupan di sana akan menjaminkan kebahagiaan dan segala yang tergadai ini dapat kita kecapi semua.... maka apatah lagi kehidupan akhirat lebih-lebih perjalanannya nun jauh di sana dan tiada sebarang perjanjian untuk hidup bahagia melainkan bekalan taqwa dan iman yang sempurna serta amal yang soleh... semoga kita semua dapat amal dan sampaikan.


end of story.
[reflect ourselves]. have we done enough for our only Islam? for our parents? for our siblings? for ourselves? for our friends? for other Muslims? have we done enough to be placed in the Jannah? really???

Wassalam.

Love,
`Aainaa NR
<<< (^_^) >>>
Medical Student Who Is Striving Hardly for M.D. [May Allah SWT bless]

No comments: