Monday, November 24, 2008

discrimination?

this is a real story. a real story that had happen to somewhere on the earth. when i come to think about it, i perceive it as a discrimination. u might perceive it differently, maybe different from mine.
one day, 2 friends go to the nearby Islamic Centre at their place in order to settle something.

friend A tu pakai 'tudung labuh' with baju kurung.
friend B hanya pakai 'tudung biasa' with long t-shirt and long pants of course.

after they had settle the work, dieorang pun bersalaman dengan Ustazah tu.
friend B yang bersalaman dulu. then only friend A. bila friend A bersalaman, Ustazah tu peluk and cium pipi [alah.. macam yang selalu kita buat tu]. bila friend B tengok, mestilah dia rasa kecil hati kan? yelaa.. bayangkan.. dengan dia, Ustazah ni tak peluk and cium pun... hina sangat ke diri dia sampai tak diberi layanan kemesraan yang sama? adakah sebab dia pakai pakaian camtu? apa? salah ke kalo pakai baju camtu? friend B ni rasa marah dan geram.. yelaa.. kecik hati sket.. apa boleh buat? perasaan manusia..

apa yang nak diceritakan kat sini, ialah.. from my point of view, this is what people called as DISCRIMINATION. keadaan macam inilah yang menyebabkan masih ramai muslimat yang tak bertudung masih tak mau pakai. yelaa.. dieorang tau itu suruhan Dia.. tapi bagi dieorang yang telah didiscriminate, dieorang akan cakap, even though i do not wear tudung, i act better than those yang pakai..

erm.. sometimes, i can see this kind of situation here in my institution.. it's not about the issue of tudung ke tak. what i want to say here is the issue of discrimination especially in religious matter. kenapa masih wujud lagi?

aku teringat akan satu sabda Rasulullah yang bermaksud,
"Tidaklah sempurna iman salah seorang di antara kalian sehingga dia menyintai saudaranya sebagaimana dia menyintai dirinya sendiri." [i think somewhat related]


Wassalam.


Love,
`Aainaa NR
<<< (^_^) >>>
Medical Student Who Is Striving Hardly for M.D. [May Allah SWT blesses]

3 comments:

.............. said...

well,
IM
TOTALLY
AGRRE
WITHyou
AINA

iSMan said...

salam...
aku pun agree gak...supposely x leh la wat mcm tu...ibaratkan kalau naqibah@naqib tu wat mcm tu for sure mad'u cabut lari..hilang tsiqah mad'u dgn naqib or naqibah..dont judge people from their appearance...jzkk...wasalam

DhiYa' said...

hoho~
perception.
ingt lg dr ckp?
diff people hv diff point of view.
but, d conclusion is:
d action in dis story is not right.